NU’91 wijst eindbod cao ziekenhuizen af

Na zeven onderhandelingsrondes kwam de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanmiddag met een eindbod. Dit is door NU’91 en de andere bonden afgewezen, onder andere vanwege de salarisparagraaf en de reiskostenvergoeding. 

31 januari 2023 - Na zeven onderhandelingsrondes kwam de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanmiddag met een eindbod. Dit is door NU’91 en de andere bonden afgewezen, onder andere vanwege de salarisparagraaf en de reiskostenvergoeding. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Ongelooflijk dat we na zeven onderhandelingsrondes in deze situatie zijn beland. Nu was het de kans voor werkgevers om hun waardering voor deze beroepsgroep daadwerkelijk te tonen, maar dat zien we in dit eindbod niet terug.” 

In het eindbod staat onder andere een gedifferentieerde loonsverhoging van 13% verspreid over twee jaar. In de uitwerking betekent dat een verhoging van 5% vanaf 1 februari en nog eens 5% loonsverhoging in december. Pas in september 2024 komt de laatste 3% erbij. Salden: “De te verwachten inflatie is hoger dan het bod dat de NVZ heeft gedaan. En daarnaast zijn de huidige loonachterstanden nog niet eens weggewerkt.” 

Moeite om rond te komen 

De reiskostenvergoeding gaat met dit eindbod in 2023 van 8 cent per kilometer naar 11 cent. Vanaf 1 januari 2024 wordt dat 14 cent. Voor NU’91 zijn de genoemde bedragen respectloos richting de beroepsgroep. Salden: “We horen steeds meer geluiden van zorgprofessionals die moeite hebben om rond te komen. Vanwege de huidige inflatie en de sterk stijgende levenskosten neemt dit steeds verder toe. Met dit eindbod lijkt de NVZ niet echt hun verantwoordelijkheid te willen nemen voor deze beroepsgroep.” 

Ultimatum 

Nu het eindbod is afgewezen, komen NU’91 en de andere bonden met een ultimatum. Salden: “Met dit ultimatum geven we werkgevers nog één kans om aan onze voorstellen tegemoet te komen. Anders gaan we samen met onze leden kijken welke acties nodig zijn om te komen tot een eerlijke en goede cao die recht doet aan de zwaarte en verantwoordelijkheden van het vak.” 

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Laat een reactie achter

Dit veld is verplicht