Onderhandelingsresultaat voor de CAO UMC een feit

Vandaag is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao van de universitaire medische centra (umc). Dat gebeurde na diverse onderhandelingsrondes tussen NU’91, de andere bonden en de werkgevers (NFU). Belangrijke uitkomsten zijn onder andere een structurele loonsverhoging van 7%, een vergoeding voor omkleedtijd en het per direct invoeren van een veiligheidsprotocol. Hieronder zetten we de belangrijkste afspraken op een rijtje. 

Salaris
De salarisverhoging wordt gefaseerd doorgevoerd. Op 1 mei krijgen zorgprofessionals een loonsverhoging van 4%. Op 1 juli 2025 wordt het salaris nogmaals met 3% verhoogd.

Omkleedtijd 
Daarnaast was de vergoeding voor omkleedtijd een belangrijke eis voor NU’91. In de nieuwe cao wordt die tijd vergoed met 80 euro bruto per maand op basis van volledige arbeidsduur.

Reiskostenvergoeding
Vanaf 1 oktober 2024 wordt er een reiskostenvergoeding ingevoerd. Deze is 18 cent per kilometer, met een maximum van 40 kilometer per enkele reis. 

Invoering veiligheidsprotocol
Naast het salaris, was veiligheid een belangrijk onderwerp van gesprek voor NU’91. De beroepsorganisatie vindt dat iedere zorgprofessional zijn of haar altijd veilig moet doen. Daarom is afgesproken dat per direct een veiligheidsprotocol wordt ingevoerd. Dit is met name voor de umc-zorgprofessionals belangrijk, omdat zij vaak te maken krijgen met agressie.

Generatieregeling
Binnen uiterlijk drie maanden komt er een generatieregeling in de vorm van 80-90-100. Zorgprofessionals die 8 jaar of meer in dienst zijn, komen hiervoor in aanmerking. Je dient wel minstens 21,6 uur per week over te houden als je gebruik maakt van deze regeling (60% van een fulltime dienstverband).

Verlof
Dit jaar krijgt iedereen (naar rato) 4 uur extra verlof. Volgend jaar komt daar nog eens 4 uur bij, waardoor je aan het einde van volgend jaar 8 uur extra verlof hebt. Verder wordt aanvullend geboorteverlof aangevuld tot 100% (maar wel met maximaal SV-loon).
Daarnaast is er gesproken over balansverlof. Je kunt hierbij maximaal 100 x de arbeidsduur per week sparen om in alle fasen van je loopbaan tijdelijk minder of niet te werken met als doel een betere werk-privé balans. 

Bereikbaarheids- en consignatiedienst
De vergoeding voor een bereikbaarheids- en consignatiedienst wordt doordeweeks vijf euro per uur en in het weekend tien euro per uur. De aanwezigheidsdiensten worden zo veel als mogelijk ingeroosterd en anders 25% hoger beloond dan de bereikbaarheidsdienst.

Looptijd
De looptijd van de cao bedraagt 2 jaar. Deze gaat in op 1 januari 2024 en loopt tot 31 december 2025. 

Ledenraadpleging
We zijn benieuwd wat jij als lid van NU'91 van het onderhandelingsresultaat vindt! Je kunt je stem laten horen door de peiling in te vullen. Meedoen kan door op de rode button onderaan deze pagina te klikken. Doe dit voor 1 maart.  

Livesessie
Binnenkort lichten onze cao-onderhandelaren het onderhandelingsresultaat verder toe via een online livesessie. Hierover ontvang je een apart bericht.

Vragen?
Heb je naar aanleding van dit bericht nog vragen? Neem dan contact op met onze cao-onderhandelaren Münire Manisa m.manisa@nu91.nl of Hubert Vankan h.vankan@nu91.nl 

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Laat een reactie achter

Dit veld is verplicht